Blizina brzine

Puna je Evropa takvih specifičnosti: skoknuo sam prošle godine u Malmö iz svega 42 km puta odnosno 28 km vazdušne linije udaljenog grada kog meštani zovu København – sa kojim zajedno čini transnacionalni najnaseljeniji region Skandinavije Øresund. Na više načina se može stići od jednog grada do drugog, u opticaju su voz, automobil, bus, brod, a negde na Netu naleteh i na informaciju da kao postoji i let između Kopenhagena i Malmea što je toliko nelogično da se graniči sa nemogućim ukoliko u pitanju nije neki aviončić sa nekoliko sedišta. Veća je šansa da čuješ nešto smisleno prihvatljivo i od samog Đorđa Dijareja Vukadinovića nego da poletiš iz Kopenhagena, a sletiš u Malme – osim ukoliko ne koristiš paraglajder, helikopter, dron ili slično.

Interesantan mi je to momenat: Kopenhagen glavni grad Danske i Malme grad u Švedskoj, a između svega koji desetak kilometara vode…

i Øresundsbron most-tunel najduži most na svetu koji prelazi državnu granicu građen od 1995. do 1999. godine.

Razmišljao sam na temu: kako na život u jednom gradu utiče tolika blizina velikog grada u susednoj državi – i to još blizina ljudskim umom i rukama organizovana na tako supersoničan način: spičiš se ti od jednog grada do drugog lagano za 30ak minuta. Ljudi žive u jednoj državi, a rade, izlaze, šopinguju, leče se, školuju i druže po drugoj. Narod prirodno izbegava stvari koje ocenjuje lošim u svom gradu i svojoj državi ukoliko mu lako dostupni susedni grad i susedna država nude alternativu: švedski političari organizuju delimičnu prohibiciju alkohola što rezultira time da ceo Malme mrtav pijan posrće po Danskoj dok postoje i Danci koji odjebaše poslovne ponude po svom komšiluku i zaposliše se u Švedskoj na primer. Još je verovatno bezbroj vrsti uticaja kojima ovolika blizina ovako organizovana utiče na život u oba grada, a koje ja ne uspevam da identifikujem kao turista.

U pozadini svega su da skratim priču stvari uzrokovane kategorijama poput otvorenosti uma, pameti u lobanji, hrabrosti u testisima i samopouzdanja na nivou nacije, regije, grada i pojedinca. Povezivanje sa komšilukom na efikasan način podrazumeva izlaganje konkurenciji i podvrgavanje svojih rešenja testovima realnosti. Tu se krije cela poenta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s